Chiquita a írska Fyffes vytvoria najväčšieho distribútora banánov

10.03.2014 Celý región

Londýn 10. marca (TASR) - Írsky distribútor tropického ovocia Fyffes a jeho americký konkurent Chiquita Brands International sa dohodli na fúzii formou výmeny akcií, ktorej výsledkom bude najväčší distribútor banánov na svete.

Oznámili to dnes spoločnosti s tým, že celý kontrakt by sa mal dokončiť v priebehu tohto roka. Informovali o tom agentúra Reuters a portály BBC a wsj.com.

Nová spoločnosť, ktorá ponesie názov ChiquitaFyffes, bude mať hodnotu okolo 1 miliardy USD (719,74 milióna eur). Akcie firmy budú kótované na burze v New Yorku, jej sídlo však bude v írskom Dubline. Akcionári americkej spoločnosti budú vlastniť 50,7 % novej spoločnosti, zostávajúci podiel získajú akcionári firmy Fyffes. Sfúzovaná firma bude mať v celom svete okolo 32.000 zamestnancov a ročné tržby sa odhadujú na 4,6 miliardy USD.

Podľa šéfa firmy Chiquita Eda Lonergana kontrakt umožní zníženie nákladov a výraznejšiu expanziu v oblastiach, v ktorých firmy pôsobia. Lonergan prevezme v novej spoločnosti post predsedu predstavenstva, šéf írskej firmy David McCann zasa pozíciu výkonného riaditeľa.

Zatiaľ sa však nevie, aká bude reakcia protimonopolných úradov. Dôvodom je, že viac než 80 % svetového trhu s banánmi kontrolujú štyri nadnárodné spoločnosti a medzi nimi Chiquita a Fyffes. Ďalšími dvomi firmami sú Fresh Del Monte a Dole Food Company.
 

Vyberte región